Aanbouw, opbouw, vergroten woning

Je kent het vast, beneden heb je erg veel plezier van de extra ruimte van je uitbouw, maar boven kom je eigenlijk net een kamer te kort. Als je een uitbouw hebt en je hebt boven ruimte tekort, kan het een idee zijn om je bovenverdieping te vergroten met een opbouw op je aanbouw van de begane grond. In veel gemeentes is dit mogelijk, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. We zetten ze voor je op een rij.

opbouw op uitbouw

 

Vergunning

Waar je op de begane grond tot 4 meter kunt uitbouwen zonder bouwvergunning, moet je voor een uitbouw op je eerste verdieping (of hoger) altijd een vergunning aanvragen. Je begint met het uitzoeken van de mogelijkheden in jouw buurt bij de gemeente waarin je woont. De opbouw die in dit voorbeeld gebruikt wordt, mocht volgens de regels in dat gebied maximaal 220 meter worden, over de gehele breedte van het huis.

Ben je bekend met de mogelijkheden? Vraag dan een bouwtechnisch tekenaar om de opbouw voor je te tekenen. Deze tekening heb je nodig bij de vergunningaanvraag. Sommige tekenaars verzorgen het gehele traject voor je, van het uitzoeken wat er bij jouw huis mag, tot aan het indienen en volgen van de bouwvergunning. Laat je je verbouwing door ons uitvoeren, dan brengen wij je in contact met de tekenaar en zorgen we dat de constructeur wordt ingeschakeld wanneer nodig.

Is de vergunning rond dan kan je gaan bouwen.

Mogelijkheden vergroten bovenverdieping

Er zijn verschillende manieren om op de uitbouw een opbouw te plaatsen. De opbouw kan volledig van hout gemaakt worden. Dit is meestal de manier die gebruikt wordt, omdat de constructie niet stevig genoeg is. Ook een gemetselde opbouw is mogelijk. Uiteraard wordt er bij beide mogelijkheden rekening gehouden met goede warmte en geluidsisolatie. In dit voorbeeld zijn de maten van de extra kamer 220 cm x 500cm.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het precies duurt, kan natuurlijk per huis verschillen. Maar, het water en winddicht maken van een vergroting zoals in het voorbeeld, kan in principe in minder dan een week worden geregeld. Dan rest nog de afwerking. De manier van afwerking is voor iedereen verschillend. Maar, houdt rekening met ongeveer 1,5 tot 3 weken. Wil je het schilderwerk ook volledig hebben gedaan? Tel er dan nog een week bij op.

Wat kost zo’n verbouwing?

Een kostenplaatje van het vergroten van de bovenverdieping is voor iedere verbouwing anders. Voor een simpele opbouw, alleen wind- en waterdicht, moet je snel aan minimaal 20.000 euro denken.

Interesse?

Deze opbouw maken we alleen in ’t Gooi. Heb je interesse, of wil je weten of het vergroten van je bovenverdieping ook voor jouw huis mogelijk is, neem dan gerust contact op!